Lotos — egipski skarb

243983_priroda_cvetok_rozovyj_lotos_kuvshinka_vodnaya_2560x1600_(www.GdeFon.ru)

Ta roślina jest wyjątkowa! Jej wyciągi działają dobroczynnie na każdy rodzaj skóry. I pewnie dlatego starożytni Egipcjanie uważali ją za dar bogów…

Egipt od zawsze słynął z pięknych kobiet, które pilnie strzegły sekretów swojej urody. To właśnie starożytne mieszkanki tego kraju wypracowały metody pielęgnacji urody, które… sprawdzają się i dziś! Obok olejów i balsamów, które dbały o odpowiedni poziom nawilżenia skóry, niezwykle ważnym preparatem, mającym zbawienny wpływ na skórę, był wyciąg z kwiatu lotosu.

Dlaczego właśnie lotos? Ta roślina bylinowata jest wyjątkowa — kwitnie w stojącej wodzie, nawet bardzo mętnej, a mimo to pozostaje czysta i wonna. Jej długie, rozgałęziające się łodygi pną się w stronę słońca, a liście i delikatne kwiaty wyrastają poza taflą wody. Dlatego też w starożytnym Egipcie lotos postrzegany był jako symbol czystości i niewinności. Co ciekawe, kwiat ten otwiera się wyłącznie w ciągu dnia, a swoje płatki zamyka nocą.

Kwiat lotosu symbolizował więc w dawnych czasach zarówno stworzenie, jak i odrodzenie. Niebieski lotos, najrzadziej występująca odmiana na wodach Nilu (obok białego i różowego), był uznawany za najświętszy ze wszystkich. Wizerunki tej rośliny pojawiały się na murach w świątyniach egipskich już 3500 lat p. n. e.! Wedle wierzeń, to bogini Izyda przekazała swoim wyznawcom, że owoce, ale też kłącza tej rośliny, są wielkim przysmakiem. Pokarm ten mogły jednak spożywać osoby należące do wyższych sfer. Poza tym nasiona lotosu są niezwykle żywotne, mogą wykiełkować nawet po wyjątkowo długim, trwającym ponad sto lat, okresie przechowywania.

Dziś wyciągi z kwiatu lotosu mają szerokie zastosowanie w kosmetologii. Zwłaszcza jako składnik perfum. Nic dziwnego — zapach kwiatu lotosu jest delikatny, pudrowy, ożywczy, słodki, ale zarazem lekki. Jako składniki kremu do twarzy, lotos potrafi ukoić nawet wrażliwą, ściągniętą skórę, nadać jej miękkość i blask. Wyciąg z tej rośliny pomaga również zwalczyć wolne rodniki, dlatego kwiat lotosu nazywany bywa eliksirem piękna i młodości.

Wyciąg z kwiatu lotosu jest również często stosowany w maseczkach do twarzy. Ich skoncentrowane działanie pomaga ukoić nawet bardzo wrażliwą skórę. Dzięki temu, cera już po jednym zastosowaniu jest odświeżona i dobrze nawilżona.

Kwiat lotosu działa zbawiennie na całą skórę. Dlatego wyciąg z tej rośliny bywa też częstym składnikiem balsamów do ciała, zwłaszcza dla skóry suchej i bardzo suchej. Oprócz odżywienia i odpowiedniego nawilżenia skóry, kosmetyk ten ma jeszcze jedną zaletę: nadaje ciału subtelny, piękny zapach. Nic dziwnego zatem, że mieszkanki starożytnego Egiptu tak chętnie korzystały z dobrodziejstw natury.

Ale także współczesne kobiety, mieszkające na całym świecie, mają możliwość przekonania się na własnej skórze, o działaniu wyciągu z kwiatu lotosu. Obecnie nie tylko najlepsze firmy kosmetyczne produkują całe serie preparatów pielęgnujących urodę, które mają w swym składzie „egipski skarb”. Także liczne salony spa, zwłaszcza w egipskich kurortach, mają do zaoferowania wiele relaksujących zabiegów przy udziale tej właśnie naturalnej substancji. Korzystanie z takiego rytuału może być cennym doświadczeniem, ze względu na ogólną dostępność kwiatu lotosu oraz niepowtarzalną świeżość wyciągu z tej rośliny.

Warto zatem, będąc w trakcie podróży po egipskich szlakach, skusić się na magiczny rytuał z kwiatem lotosu w roli głównej.

 

Joanna Bielas

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>